+040 742 78 76 48

News IT & More

News IT & More

7

apr., 2016

Instrument Bitdefender gratuit impiedica infectiile ransomware

By: | Tags: , | Comments: 1

 

Un instrument Bitdefender gratuit impiedica deocamdata infectiile cu Locky si alte programe ransomware

   Firma antivirus Bitdefender a lansat un instrument gratuit. Acesta poate impiedica infectarea computerelor cu unele dintre cele mai raspandite programe ransomware de criptare a datelor: Locky, TeslaCrypt si CTB-Locker. Noul vaccin Bitdefender Anti-Ransomware este construit dupa aceleasi principii ca instrumentul anterior, proiectat pentru a preveni infectiile cu CryptoWall.

CryptoWall si-a schimbat mai apoi modul de operare, instrumentul devenind ineficient, insa acelasi concept de aprare functioneaza inca pentru alte familii ransomware. Desi expertii in securitate sfatuiesc impotriva platii rascumpararii cheilor de decriptare, aceasta se bazeaza mai mult pe considerente etice decat pe un risc perceput ca nu va fi livrata cheia de decriptare. De fapt, creatorii unora dintre cele mai de succes programe ransomware parcurg distante mari pentru a ajuta utilizatorii care platesc sa isi decripteze datele, de multe ori angajandu-se in negocieri care conduc la stabilirea unor plati mai mici. Cu toate acestea, probabilitatea ca tot mai multi utilizatori sa plateasca este influentata de rapoartele celor care deja au cazut victime.

Multi creatori ransomware construiesc controale in programele lor, pentru a se asigura ca computerele infectate, ale caror fisiere au fost criptate, nu vor fi infectate din nou. Altfel, unele dintre fisiere ar putea ajunge sa fie criptate din nou de acelasi program ransomware.

Noul instrument Bitdefender

Profita de aceste controale ransomware, facand sa apara ca si cum computerele au fost deja infectate cu varianta respectiva a Locky, TeslaCrypt sau CTB-Locker. Aceasta impiedica programele sa infecteze din nou computerele. Neajunsul acestui instrument este acela ca poate pacali doar anumite familii ransomware si nu e garantata functionarea lui pe perioada nedeterminata. Cel mai bine este ca utilizatorii sa isi ia toate precautiile pentru a preveni infectarea si sa vada in acest instrument doar un ultim strat de aparare care i-ar putea salva in caz ca orice altceva va da gres.
Utilizatorii ar trebui sa isi pastreze software-ul actualizat, in special sistemul de operare si plug-in-urile browser cum sunt: Flash Player, Adobe Reader, Java si Silverlight. Nu ar trebui sa permita niciodata executarea macro-urilor in documente, decat daca au verificat sursa lor si cunosc ca documentele in discutie pot sa contina astfel de coduri. Email-urile, in special cele care contin atasamente, ar trebui sa fie verificate cu atentie, indiferent de persoana care pare sa le fi trimis. Derularea activitatilor zilnice de pe un cont de utilizator limitat pe sistemul de operare, iar nu de pe un cont administrativ si executarea unui program antivirus actualizat sunt, de asemenea, pasi esentiali in prevenirea infectiilor malware.
„Desi extrem de eficient, vaccinul anti-ransomware a fost conceput ca strat complementar de aparare pentru utilizatorii finali care nu ruleaza o solutie de securitate sau care isi doresc sa completeze solutia de securitate cu o functie anti-ransomware”, a declarat Bogdan Botezatu, senior e-threat analyst in cadrul Bitdefender.

Comments

One thought on “Instrument Bitdefender gratuit impiedica infectiile ransomware

  1. Pingback: Decriptor Bitdefender pentru cel mai răspândit ransomware - Xtreme Web Design

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.